Καθώς λοιπόν θαμνοκοπτικό υπάρχει πλέον σχεδόν σε κάθε σπίτι, είναι επιτακτική ανάγκη να γνωρίζει ο χρήστης τη σωστή και ασφαλή λειτουργία του μηχανήματος.

Τα περισσότερα θαμνοκοπτικά συνοδεύονται από δίσκο (πριονωτό ή 3Τ) ή μεσινέζα. 

Την εμφάνισή τους στην αγορά έκαναν κοπτικά εξαρτήματα που αποτελούνταν από δύο ή περισσότερα μέρη, όπως αλυσίδες, μαχαίρια ή βούρτσες. Τον Σεπτέμβριο του 2008, οι σουηδικές αρχές ενημέρωσαν τις αρχές των υπόλοιπων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι τέτοιου είδους εξαρτήματα (με αλυσίδα) είναι επικίνδυνα. Δύο χρόνια μετά οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ενημέρωσαν ότι προκλήθηκε θανατηφόρο ατύχημα από κοπτικό εξάρτημα αρθρωτού τύπου για θαμνοκοπτική μηχανή, το οποίο αποτελούνταν από δύο αλυσίδες συνδεδεμένες με μεταλλικό δίσκο. Μάλιστα το ατύχημα δεν συνέβη στον χρήστη του θαμνοκοπτικού αλλά με παριστάμενο, ο οποίος τραυματίστηκε θανατηφόρα από την εκτόξευση ενός κρίκου της αλυσίδας.

Κατόπιν όλων των παραπάνω, στις 19 Ιανουαρίου 2012, αποφασίστηκε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαικής Ένωσης απαγορεύουν τη διάθεση, την αγορά κοπτικών εξαρτημάτων αρθρωτού τύπου που αποτελούνται από διάφορα συνδεδεμένα μεταλλικά μέρη για φορητές θαμνοκοπτικές μηχανές χειρός. Με την απόφαση αυτή απαγορεύεται η χρήση κοπτικού εξαρτήματος με αλυσίδες για το θαμνοκοπτικό μηχάνημα. Συνεπώς κάθε διάθεση, πώληση και χρήση τέτοιου εξαρτήματος είναι παράνομη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΚΟΠΤΙΚΟΥ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΑ ΣΕ ΘΑΜΝΟΚΟΠΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ.